Poštovani gosti, molimo Vas da se, ukoliko želite vidjeti ostatak foruma, registrirate i postanete članom Beauty-Foruma.
Registracijom i predstavljanjem na forumu otvaraju Vam se brojne mogućnosti, zato, pridružite nam se!

Join the forum, it's quick and easy

Poštovani gosti, molimo Vas da se, ukoliko želite vidjeti ostatak foruma, registrirate i postanete članom Beauty-Foruma.
Registracijom i predstavljanjem na forumu otvaraju Vam se brojne mogućnosti, zato, pridružite nam se!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Login

Zaboravljen password

Latest topics
» bar u necemu sam prvi
Hepatoprotektivna dijeta EmptyTue Aug 30, 2011 3:47 pm by Jeja

» Prirodni tretmani protiv akni – piling i maska
Hepatoprotektivna dijeta EmptyWed May 05, 2010 5:06 pm by Andrea Kostelić

» Kako njegovati kožicu oko noktiju
Hepatoprotektivna dijeta EmptyThu Jan 07, 2010 8:33 am by Goca

» Postblagdanska detoksikacija limunom
Hepatoprotektivna dijeta EmptyThu Jan 07, 2010 4:54 am by Goca

» Metaboličko čudo - nova senzacionalna dijeta
Hepatoprotektivna dijeta EmptyThu Jan 07, 2010 4:49 am by Goca

» Akcija VALENTINE
Hepatoprotektivna dijeta EmptyWed Jan 06, 2010 11:57 pm by Goca

» Nokti rastu sve brže
Hepatoprotektivna dijeta EmptyMon Jan 04, 2010 3:43 am by Goca

» Kako zaliječiti urasle nokte
Hepatoprotektivna dijeta EmptySun Jan 03, 2010 12:20 am by Goca

» Promotion-Video
Hepatoprotektivna dijeta EmptyMon Dec 28, 2009 12:50 am by Admin


Hepatoprotektivna dijeta

Go down

Hepatoprotektivna dijeta Empty Hepatoprotektivna dijeta

Komentar by Goca Sat Dec 19, 2009 8:12 pm

Ova dijeta štiti vašu jetru, te se preporucuje sprovoditi je kod bolesti jetre kao što je ciroza, hronicni hepatitis, i druge bolesti.

Ishrana treba da bude bogata:
· belancevinama (1 g / kg telesne težine ili oko 75 do 100 g dnevno),
· kalorijama (2500 do 3000 kcal na dan),
· ugljenim hidratima (300 do 400 na dan), i
· vitaminima A (ne u obliku karotena), B-grupe, C, D i K.

Hranu je potrebno rasporediti na veci broj malih obroka.
Termicki obradjena hrana može biti kuvana, pecena u malo biljne masnoce, ili pirjana na laganoj vatri u malo ulja ili vode.
Izbegavajte pecenje u mnogo masnoce, friganje ili prženje u dubokom ulju.
Izbegavajte industrijske napitke-sokove, cak i guste sokove. Pijte vodu (nemojte koristiti gaziranu mineralnu vodu), lagane biljne cajeve, sveže pripremljene sokove od voca i povrca.
Strogo je zabranjena konzumacija bilo kakvih alkoholnih pica.

Plan ishrane
Hleb i zamene
· cele žitarice (riža, pšenica, raž, zob, jecam, proso, heljda) i njihovi proizvodi (zobene i druge pahuljice, brašna od celog zrna, testenina, hleb),
· mahunarke (soja, slanutak, bamija, socivo, grašak, pasulj),
· klice pšenice (sirove, pržene, sveže),
· namirnice rasporedite u više obroka dnevno,
· izbegavajte oljuštene žitarice i njihove proizvode.

Mleko i zamene
· preporucuju se: neobrano mleko, mlecni proizvodi (acidofil, kefir, kiselo mleko, yogurt, ), mladi sir, mozzarella,
· izbegavajte masne i tvrde sireve te masne pavlake,
· uzimajte najmanje 3 do 4 dcl mleka dnevno rasporedjeno u barem dva obroka.

Meso i zamene
· jedite meso mršavo i od mladih životinja, uklonite suvišnu masnocu, iznutrice,
· jaja posebno žumanjak, nemojte jesti više od 3-4 komada nedeljno,
· redovno jedite ribu i plodove mora, plavu ribu,
· izbegavajte konzervirane, dimljene i suve mesne preradjevine, kao i riblje preradjevine,
· meso pripremajte kuvano, peceno ili pirjano na laganoj vatri, a ribu kuvanu ili pecenu.

Povrce
· jedite sve vrste, oko ½ kg na dan, rasporedjeno u više obroka,
· sledece vrste povrca su posebno korisne :
- salate i slicno povrce: cikorija, matovilac, salata,
- kupusnjace: karfiol, kelj, kelj pupcar, kelj lisnati, kupus,
- peteljke i izboji: articoka, komorac, razlicite vrste klica,
- mahunasto povrce: bamija, grašak, mahune,
- lukovi: beli luk, poriluk, mladi luk,
- korenasto povrce: keleraba, mrkva, pastrnjak, rotkva crna, rotkva,
- gomoljasto povrce: krompir, cicoka,
- plodasto povrce: paprika, krastavac, patlidžan, paradajz, tikva,
- lisnato povrce: blitva, spanac, maslacak, kopriva, divlje povrce,
- zacini: bosiljak, vresak, anis, kurkuma, lovor (za kuvanje mahunarki), majcina dušica, origano, lišce peršina i celera,
- ostalo: gljive,
· povrce jedite sirovo, kuvano, pirjano ili lagano ukiseljeno ,
· izbegavajte industrijski konzervirano povrce.

Voce
· jedite najmanje dva komada voca na dan, ili 2 porcije (šoljice ili kriške),
· sledece vrste voca su posebno korisne :
- južno voce: ananas, banana, datulja,
- agrumi ili limunsko voce: limun, naranca, mandarina, grejp,
- koštunjicavo voce: šljiva, breskva, kajsija, trešnja,
- jezgricavo voce: jabuka, dunja, kruška,
- jagodasto voce: jagoda,
- orašasti plodovi: lešnici, bademi,
- semenke: bucine, suncokretove i sezamove semenke,
- ostalo: borovnica, kesten, maslina, šipak, dinja.

Masti
· hladno presovana ulja (maslinovo, suncokretovo, kukuruznih klica, tamno sezamovo).
Ostale namirnice
· pivski kvasac, morske alge (kombu-za kuvanje mahunarki), klice (alfalfa), med.
Goca
Goca
Admin

Anzahl der Beiträge : 85
Anmeldedatum : 2009-12-16

Na vrh Go down

Na vrh

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu