Poštovani gosti, molimo Vas da se, ukoliko želite vidjeti ostatak foruma, registrirate i postanete članom Beauty-Foruma.
Registracijom i predstavljanjem na forumu otvaraju Vam se brojne mogućnosti, zato, pridružite nam se!

Join the forum, it's quick and easy

Poštovani gosti, molimo Vas da se, ukoliko želite vidjeti ostatak foruma, registrirate i postanete članom Beauty-Foruma.
Registracijom i predstavljanjem na forumu otvaraju Vam se brojne mogućnosti, zato, pridružite nam se!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Login

Zaboravljen password

Latest topics
» bar u necemu sam prvi
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyTue Aug 30, 2011 3:47 pm by Jeja

» Prirodni tretmani protiv akni – piling i maska
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyWed May 05, 2010 5:06 pm by Andrea Kostelić

» Kako njegovati kožicu oko noktiju
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyThu Jan 07, 2010 8:33 am by Goca

» Postblagdanska detoksikacija limunom
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyThu Jan 07, 2010 4:54 am by Goca

» Metaboličko čudo - nova senzacionalna dijeta
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyThu Jan 07, 2010 4:49 am by Goca

» Akcija VALENTINE
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyWed Jan 06, 2010 11:57 pm by Goca

» Nokti rastu sve brže
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyMon Jan 04, 2010 3:43 am by Goca

» Kako zaliječiti urasle nokte
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptySun Jan 03, 2010 12:20 am by Goca

» Promotion-Video
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik EmptyMon Dec 28, 2009 12:50 am by Admin


Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik

Go down

Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik Empty Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik

Komentar by Admin Wed Dec 16, 2009 11:33 am

Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik
Češnjak (Allium sativum) već se tisućljećima koristi kao začin i lijek širokog spektra djelovanja. Potječe iz Azije, odakle se proširio i na ostatak svijeta.

Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotik Egipatski faraoni češnjakom su hranili graditelje piramida da bi ovi imali više snage za obavljanje napornih fizičkih poslova, a stari Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave i dišnog sustava.

Sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, mineralePojmovnik, aminokiseline i enzime. Dokazano je da ublažava prehladu i gripu, prirodni je antibiotik, snižava razinu štetnog kolesterola u krvi i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, te spriječava infarkt, kardiovaskularna oboljenja i nastanak karcinoma.

Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikZnanstvenici tvrde da je korist od češnjaka uvijek ista bez obzira jede li se on sirov, kuhan ili pečen u ulju i preporučuju 2-3 režnja dnevno, a žvakanje peršina, zrna pržene kave, korijandera te konzumiranje svježih mliječnih proizvoda pomaže u otklanjanju neugodnog mirisa.

Također, dalmatinska kombinacija za otklanjanje neugodnog mirisa je peršin i češnjak u maslinovom ulju. Češnjak je također jedan od najčešće upotrebljavanih začina, a jela poput pečene ribe, brudeta, buzara te nekih umaka za tjesteninu i rižu su skoro nezamisliva bez njega.

Slijedi recept za Paellu, popularnu deliciju španjolskog kulinarstva čija se priprava proširila na cijeli svijet.

Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikSvijet začina - češnjak: prirodni antibiotik
Paella – obilje prirode na tanjuru
Sastojci:

* 1 kg piletine, rasječeno
* integralno brašno
* sol i svježe mljeveni crni papar
* ekstra djevičansko maslinovo ulje
* 1 narezana chorizo kobasica (dimljena svinjska kobasica sa češnjakom i ljutim papričicama)
* 4 kriške pancete, očišćene od kože
* 1 crveni luk, nasjeckan na kockice
* 3 režnja češnjaka, nasjeckanih
* 2 prstohvata šafrana, ubaciti u malu količinu vrućeg temeljca
* 2 ½ litre pilećeg temeljca (ili vode)
* 2 žličice mljevene paprike
* 700g integralne riže (smeđe riže)
* malo peršina
* 1 šaka mrkve
* 1 šaka kukuruza
* 1 šaka graška (po želji, možete nasjeckati i ostalo povrće poput paprike, krumpira, itd.)
* nekoliko maslina
* 400g dagnji
* 300g mješavine morskih plodova
* 1 limun

Očistite piletinu od kostiju, nakon čega sve komade prepolovite, a zatim posolite, popaprite i pospite brašnom. Na prethodno zagrijanoj i nauljenoj tavi pržite pileće batke, povremeno ih okrečući, kako bi sa svih strana dobili lijepu rumenu boju. Zatim ih prebacite u posudu za pečenje, pa ih 20 minuta pecite u pećnici, prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva C.

U tavi pržite pileće filete dok ne potamne, a potom dodajte narezanu kobasicu i pancetu. Nakon što postanu hrskavi, smanjite plamen, dodajte crveni luk i češnjak i pržite ih dok ne omekšaju. Zalijte mješavinom šafrana i pilećeg temeljca, te dodajte mljevenu papriku i integralnu rižu, pritom neprestano miješajući.

Nasjeckani peršin ubacite u tavu. Kad je riža skoro kuhana, dodajte mrkvu, kukuruz, grašak, dagnje i ostale morske plodove, a ako je potrebno dodajte još pilećeg temeljca (ili vode). Stavite poklopac na tavu kako bi para još dodatno omekšala rižu i ostale sastojke.

Kad je piletina gotova, stavite je u tavu i pospite sa još malo peršina i maslinama.Ako je potrebno, još posolite i popaprite, te poredajte kriške limuna uz rub tave i poslužite (to je tradicionalan način serviranja ovog specijaliteta).

Buen provecho! (Dobar tek!)
Admin
Admin
Admin

Anzahl der Beiträge : 155
Anmeldedatum : 2009-12-16

http://artofnails.de.tc

Na vrh Go down

Na vrh

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu