Login
Latest topics
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik
Stranica 1/1
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik
Svijet začina: Češnjak - prirodni antibiotik
Češnjak (Allium sativum) već se tisućljećima koristi kao začin i lijek širokog spektra djelovanja. Potječe iz Azije, odakle se proširio i na ostatak svijeta.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotik Egipatski faraoni češnjakom su hranili graditelje piramida da bi ovi imali više snage za obavljanje napornih fizičkih poslova, a stari Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave i dišnog sustava.
Sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, mineralePojmovnik, aminokiseline i enzime. Dokazano je da ublažava prehladu i gripu, prirodni je antibiotik, snižava razinu štetnog kolesterola u krvi i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, te spriječava infarkt, kardiovaskularna oboljenja i nastanak karcinoma.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikZnanstvenici tvrde da je korist od češnjaka uvijek ista bez obzira jede li se on sirov, kuhan ili pečen u ulju i preporučuju 2-3 režnja dnevno, a žvakanje peršina, zrna pržene kave, korijandera te konzumiranje svježih mliječnih proizvoda pomaže u otklanjanju neugodnog mirisa.
Također, dalmatinska kombinacija za otklanjanje neugodnog mirisa je peršin i češnjak u maslinovom ulju. Češnjak je također jedan od najčešće upotrebljavanih začina, a jela poput pečene ribe, brudeta, buzara te nekih umaka za tjesteninu i rižu su skoro nezamisliva bez njega.
Slijedi recept za Paellu, popularnu deliciju španjolskog kulinarstva čija se priprava proširila na cijeli svijet.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikSvijet začina - češnjak: prirodni antibiotik
Paella – obilje prirode na tanjuru
Sastojci:
* 1 kg piletine, rasječeno
* integralno brašno
* sol i svježe mljeveni crni papar
* ekstra djevičansko maslinovo ulje
* 1 narezana chorizo kobasica (dimljena svinjska kobasica sa češnjakom i ljutim papričicama)
* 4 kriške pancete, očišćene od kože
* 1 crveni luk, nasjeckan na kockice
* 3 režnja češnjaka, nasjeckanih
* 2 prstohvata šafrana, ubaciti u malu količinu vrućeg temeljca
* 2 ½ litre pilećeg temeljca (ili vode)
* 2 žličice mljevene paprike
* 700g integralne riže (smeđe riže)
* malo peršina
* 1 šaka mrkve
* 1 šaka kukuruza
* 1 šaka graška (po želji, možete nasjeckati i ostalo povrće poput paprike, krumpira, itd.)
* nekoliko maslina
* 400g dagnji
* 300g mješavine morskih plodova
* 1 limun
Očistite piletinu od kostiju, nakon čega sve komade prepolovite, a zatim posolite, popaprite i pospite brašnom. Na prethodno zagrijanoj i nauljenoj tavi pržite pileće batke, povremeno ih okrečući, kako bi sa svih strana dobili lijepu rumenu boju. Zatim ih prebacite u posudu za pečenje, pa ih 20 minuta pecite u pećnici, prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva C.
U tavi pržite pileće filete dok ne potamne, a potom dodajte narezanu kobasicu i pancetu. Nakon što postanu hrskavi, smanjite plamen, dodajte crveni luk i češnjak i pržite ih dok ne omekšaju. Zalijte mješavinom šafrana i pilećeg temeljca, te dodajte mljevenu papriku i integralnu rižu, pritom neprestano miješajući.
Nasjeckani peršin ubacite u tavu. Kad je riža skoro kuhana, dodajte mrkvu, kukuruz, grašak, dagnje i ostale morske plodove, a ako je potrebno dodajte još pilećeg temeljca (ili vode). Stavite poklopac na tavu kako bi para još dodatno omekšala rižu i ostale sastojke.
Kad je piletina gotova, stavite je u tavu i pospite sa još malo peršina i maslinama.Ako je potrebno, još posolite i popaprite, te poredajte kriške limuna uz rub tave i poslužite (to je tradicionalan način serviranja ovog specijaliteta).
Buen provecho! (Dobar tek!)
Češnjak (Allium sativum) već se tisućljećima koristi kao začin i lijek širokog spektra djelovanja. Potječe iz Azije, odakle se proširio i na ostatak svijeta.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotik Egipatski faraoni češnjakom su hranili graditelje piramida da bi ovi imali više snage za obavljanje napornih fizičkih poslova, a stari Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave i dišnog sustava.
Sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, mineralePojmovnik, aminokiseline i enzime. Dokazano je da ublažava prehladu i gripu, prirodni je antibiotik, snižava razinu štetnog kolesterola u krvi i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, te spriječava infarkt, kardiovaskularna oboljenja i nastanak karcinoma.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikZnanstvenici tvrde da je korist od češnjaka uvijek ista bez obzira jede li se on sirov, kuhan ili pečen u ulju i preporučuju 2-3 režnja dnevno, a žvakanje peršina, zrna pržene kave, korijandera te konzumiranje svježih mliječnih proizvoda pomaže u otklanjanju neugodnog mirisa.
Također, dalmatinska kombinacija za otklanjanje neugodnog mirisa je peršin i češnjak u maslinovom ulju. Češnjak je također jedan od najčešće upotrebljavanih začina, a jela poput pečene ribe, brudeta, buzara te nekih umaka za tjesteninu i rižu su skoro nezamisliva bez njega.
Slijedi recept za Paellu, popularnu deliciju španjolskog kulinarstva čija se priprava proširila na cijeli svijet.
Svijet začina - češnjak: prirodni antibiotikSvijet začina - češnjak: prirodni antibiotik
Paella – obilje prirode na tanjuru
Sastojci:
* 1 kg piletine, rasječeno
* integralno brašno
* sol i svježe mljeveni crni papar
* ekstra djevičansko maslinovo ulje
* 1 narezana chorizo kobasica (dimljena svinjska kobasica sa češnjakom i ljutim papričicama)
* 4 kriške pancete, očišćene od kože
* 1 crveni luk, nasjeckan na kockice
* 3 režnja češnjaka, nasjeckanih
* 2 prstohvata šafrana, ubaciti u malu količinu vrućeg temeljca
* 2 ½ litre pilećeg temeljca (ili vode)
* 2 žličice mljevene paprike
* 700g integralne riže (smeđe riže)
* malo peršina
* 1 šaka mrkve
* 1 šaka kukuruza
* 1 šaka graška (po želji, možete nasjeckati i ostalo povrće poput paprike, krumpira, itd.)
* nekoliko maslina
* 400g dagnji
* 300g mješavine morskih plodova
* 1 limun
Očistite piletinu od kostiju, nakon čega sve komade prepolovite, a zatim posolite, popaprite i pospite brašnom. Na prethodno zagrijanoj i nauljenoj tavi pržite pileće batke, povremeno ih okrečući, kako bi sa svih strana dobili lijepu rumenu boju. Zatim ih prebacite u posudu za pečenje, pa ih 20 minuta pecite u pećnici, prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva C.
U tavi pržite pileće filete dok ne potamne, a potom dodajte narezanu kobasicu i pancetu. Nakon što postanu hrskavi, smanjite plamen, dodajte crveni luk i češnjak i pržite ih dok ne omekšaju. Zalijte mješavinom šafrana i pilećeg temeljca, te dodajte mljevenu papriku i integralnu rižu, pritom neprestano miješajući.
Nasjeckani peršin ubacite u tavu. Kad je riža skoro kuhana, dodajte mrkvu, kukuruz, grašak, dagnje i ostale morske plodove, a ako je potrebno dodajte još pilećeg temeljca (ili vode). Stavite poklopac na tavu kako bi para još dodatno omekšala rižu i ostale sastojke.
Kad je piletina gotova, stavite je u tavu i pospite sa još malo peršina i maslinama.Ako je potrebno, još posolite i popaprite, te poredajte kriške limuna uz rub tave i poslužite (to je tradicionalan način serviranja ovog specijaliteta).
Buen provecho! (Dobar tek!)
Similar topics
» Svijet začina: cimet – miris ljubavi
» Luk - antibiotik
» PRIRODNI NOKTI - RAŠPANJE I OBLIKOVANJE
» Prirodni tretmani protiv akni – piling i maska
» Luk - antibiotik
» PRIRODNI NOKTI - RAŠPANJE I OBLIKOVANJE
» Prirodni tretmani protiv akni – piling i maska
Stranica 1/1
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
|
|
Tue Aug 30, 2011 3:47 pm by Jeja
» Prirodni tretmani protiv akni – piling i maska
Wed May 05, 2010 5:06 pm by Andrea Kostelić
» Kako njegovati kožicu oko noktiju
Thu Jan 07, 2010 8:33 am by Goca
» Postblagdanska detoksikacija limunom
Thu Jan 07, 2010 4:54 am by Goca
» Metaboličko čudo - nova senzacionalna dijeta
Thu Jan 07, 2010 4:49 am by Goca
» Akcija VALENTINE
Wed Jan 06, 2010 11:57 pm by Goca
» Nokti rastu sve brže
Mon Jan 04, 2010 3:43 am by Goca
» Kako zaliječiti urasle nokte
Sun Jan 03, 2010 12:20 am by Goca
» Promotion-Video
Mon Dec 28, 2009 12:50 am by Admin